PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Produkcja w zakładach spożywczych obwarowana jest wieloma restrykcyjnymi przepisami z zakresu bezpieczeństwa i higieny. Dlatego też czystość i najwyższe standardy higieny są jednym z głównych warunków funkcjonowania zakładów. Podobnie jak w przemyśle farmaceutycznym urządzenia odkurzające i odpylające oraz wyposażenie muszą spełniać wysokie wymagania w tym zakresie. Odkurzacze zakładów spożywczych muszą spełniać kryterium najwyższej jakości i techniki filtracji do okurzania pyłów klasy H. Niejednokrotnie w zakładach tych wykorzystywane są surowce generujące pyły potencjalnie wybuchowe takie jak np. zboża, cukier, mąka) dlatego też często konieczne jest wykorzystanie odkurzaczy z ochroną przeciwwybuchową. Odkurzacze ponadto muszą być wykonane ze stali nierdzewnej i posiadać dużą siłę ssąca, a także systemem łatwego opróżniania i usuwania niewielkich ilości zanieczyszczeń. Zastosowanie odkurzaczy w przemyśle spożywczym wpływa także na podniesienie jakości finalnych produktów.